Robota Hisse Tanımlamak ve Hisse Bazlı Ayarlar Yapmak

Hisse Al Sat robotu ayar paneli (Bist Spot Borsası)
Hisse robotumuzun hisse ayarları penceresi “Hissedar Kontrol Merkezi” uygulamasında hisseler sekmesi altında bulunmaktadır. Düzenlemek istediğiniz hisseyi listeden seçebilir yada yeni ekleyebilirsiniz.

Hissedar hisse toplama robotu sizin yerinize borsaya emirler verir. Peki bunu yaparken hangi hisselere nasıl yaklaşmalı? Biliyorsunuz her hissenin huyu farkıldır. Bu ayarlamaları hisse bazında yapmanız için bu paneli kullanabilirsiniz.

Alanlar ve Anlamları

AKTİF: Eğer seçili ise ve uygun şartlar oluşursa robot bu hisse için çalışacak ve işlemler yapacaktır. Fakat hisse listeye eklenmiş olsa bile bu kutu işaretli değilse robot hisseyi görmezden gelir.

HİSSE: Bu alanda robota tanımlayacağınız hissenin borsa sembolünü seçersiniz. Seçme konusunda Hisse seçimi sayfasında biraz detaya girdik. O sayfada bahsettiklerimiz aşağıdaki diğer ayarları için de birer belirleyicidir.

Lot Ekle: Bu alanda ise ilgili hissenin robot tarafından toplanması yada bir başka deyişle parçalı alınması için kullanılacak lot miktarı girilir. Yeni başlangıçlarda en küçük miktar olan 1 değeri faydalı olacaktır. Ayrıca özellikle katlamalı alımlarda bütçenin çabuk erimemesi için küçük lotlar girilmesi önemlidir. Robotun hisse almak istemesine rağmen bütçe sınırına ulaşılmasından dolayı beklemeye geçmesine sebep olabilir.

Limit/TL: Hisse için kullanılmasını istediğiniz en fazla bütçeyi yazdığınız alandır. Bu bölümün bir başka amacı da robota bu hisseden artık alma demek için kullanılabiliyor olmasıdır. Bu alana rakamla 0 (sıfır) yazdığınızda robot bütçenin yetersiz olduğunu düşünerek yeni alım yapmaz yada portföyde hiç yoksa yine 1 lot bile eklemez. Elinizde varsa sadece onu satmaya odaklanır.

KÂR AL % : Sütün isminden de anlaşılacağı üzere hedeflediğiniz yüzde kâr oranını girdiğiniz alandır. Bu alanın alternatif kullanım amacı robota bu hisseyi satma/tut demek için kullanılabilir. Diyelim ki robotun tuttuğu hisselerden birinde pozitif bir haber akışı oldu. Bu durumda sizin %3 kâr isterim şeklinde bir tanımlamanız varsa ve hisse bu haberle tavana gidecekse robot erkenden hissenizi satabilir. Bu durumda elle müdahale ederek, “Kâr al %” sütununa 100 gibi uçuk bir rakam yazmanız çözüm sağlayacaktır. Bu durumda hissenin satışı %100 prim gerektireceğinden robot bekler…

Kâr al hesabı yapılırken mevcut maliyetiniz ve hisse güncel fiyatı ile hesaplama yapılır. Çoğu zaman maliyete komisyonlar dahil olmadığı için kârdan bir kısmını komisyon için ayırıp ona göre bir rakam belirtmelisiniz. Örneğin %1 kâr varsa bunun %0.3’ü komisyonlara gidebilir. Komisyonlar aracı kurumlarca belirlenir. Fakat siz kabul edilebilir komisyon talep eden bir aracı kuruma seçmekte özgürsünüz.

Bekle (dk.) : Bu sütun güvenlik amaçlı açılmış bir alandır. Hisse fiyatı düşerken robot da bunu bir fırsat görüp hisse almaya çalışır. Fakat hissede düşüş trendi gün boyu sürebilir… Bu durumda robot devamlı uygun maliyeti değerlendirme yarışına girebilir. Robotun, bütçeyi belki ileride daha da düşecek olan bu hisse için çok erken kullanmaması için çok faydalı bir alandır. Kısaca bu alan, robotun ilgili hissede ve işlemler arasında “en az beklemesi gereken süreyi” belirler.

Most Yüzde (%): Ülkemizde çok sevilen MOST, Anıl Özekşi tarafından geliştirilen ve takip eden stoploss’a sahip bir trend takip indikatörüdür. Bu alanı aktif ettiğinizde robot sizi ani veya sürekli düşüşlerden korumaya çalışır. Alımlar için MOST’un al vermesi beklenir ve AL sinyali oluşunca robot alımlarına devam eder. Bu seçenek en dipten hisse almayı zorlaştırsa da yukarıdan maliyetlenmeyi azaltan bir yöntemdir. Bu alana sadece yüzde girmeniz yeterlidir. Nasıl çalıştığını gözlemlemek için idealde “Toma, Trailing osc of MA” isimli indikatörü grafiğinize ekleyin ve sadece yüzde değerini değiştirin.

Daha Ucuzu? : Seçili ise, Hissedar hisse toplarken hep daha ucuzdan almaya çalışacaktır. Yani ek alım için son alım yapılan seviyeden daha aşağısını gelmesi gerekir. Bu ayar hisse toplama hızını yavaşlatır fakat dengelenme(konsolide) seviyelerinde yığılmayı engeller.

Sattıktan sonra bekle : Satıştan sonra aynı hisseyi yeniden toplamak için beklenmesi gereken süredir. 600 yazarsanız robot ilgili hisse için 10 saat bekleyecektir. Bu da bir bakıma ertesi gün demek…

RSI ile al: RSI seviyesi ile alım yapmanızı sağlayan modüldür. Bu alana girdiğiniz seviye altında RSI’ın tepkileri ile AL sinyali üretir. Düşük seviyelerde MOST ile kullanımında sorun çıkabilir. Çünkü genellikle MOST al verdiğinde RSI seviyesi 50 üstünü işaret edeceğinden MOST ile kullanımı için daha yüksek seviyelerde ayarlama yapılması gerekir. Yada Most ile kullanılmamalı… [detaylı açıklama için tıklayınız]

Grafik Periyodu: Robotun ilgili hisse için kullandığı tüm indikatörler ve veri için gerekli olan grafiğin periyodunu belirtir.  Siz de gözlem yaparken bu periyoda geçmelisiniz. İndikatörler her periyotta farklı çizilir.

Katlamalı AL: Ali Amca ile geliştirilen bir modüldür. Kısaca hisse toplarken ağırlık arttırmayı amaçlar. Seçimler şöyledir:

  • Hayır: Ayar kapalı
  • Aritmetik: Hisseyi son alıma göre bir lot arttırarak alır… Eğer lot ekle değeri 5 ise alımlar; 5, 6, 7, 8, 9, 10 lot… şeklinde sıralı yapılır.
  • Katlamalı: Eğer lot ekle değeri 1 ise; alımlar; 1, 1, 2, 4, 8, 16 lot şeklinde devam eder. Yani hep ikiye katlayıp ilerler.
  • Agresif Katla: Bu seçenekte lot ekle değeri 1 ise; 1, 2, 6, 18, 54 lot şeklinde agresif bir artış söz konusudur.
  • * NOT: Burada lot ekle değeri başlangıç kabul edileceğinden katlama yaparken lotların çok şişmemesi için küçük değerle başlanmalıdır.

TUŞLAR

Güncelle: Soldaki listeden hisse seçip ayarlarını değiştirdikten sonra bu ayarları kaydetmenize yarar.

Sil : Soldaki listeden seçtiğiniz hisseyi robottan silmenizi sağlar. Robot, yatırım hesabınızda varsa bile artık o hisseyle ilgilenmez.

Ekle: Yeni hisse eklemeye yarar.

Varsayılan: Kendi ön ayarlarınızı kullanmanızı sağlar.

Hisse senedi otomatik al-sat robotu