01. Hisse Seçimi

Bir otomatik hisse senedi al-sat robotunuz olsa bile bu robot çok dengesiz yada hiçbir yere gitmeyen yani aynı seviyede kalan bir hisse ile sorunlar yaşayacaktır. Yani büyük yüzdelerle aşağı yukarı hareket eden, durmadan yükselen veya devamlı düşen hisseler kâr etmenin altın kuralı olan uygun seviyeden maliyetlenmeyi mümkün kılmayabilir. Bu sebeple robot için seçeceğimiz hisse mutlaka oturmuş bir dengeye sahip olması gerekir. Örneğin, ASELS hissesi alıcı ve satıcının dengeli olduğu ağırlığı olan bir hissedir.

Robot İçin Uygun Hisse Senetlerini Nasıl Bulurum?

Aşağıdaki yazımızda robotun grafiğe bakışını özetlemiştik. Eğer halihazırda takibinizde fiyatı hacimli yükselip alçalan hisseler varsa bu hisseleri robot için kullanabilirsiniz. Bunlar dışında prensip olarak ortalama hacmi belli bir sınırın üzerinde olan (örn:5 Milyon) hisseleri seçmenizde fayda var. Kademe dediğimiz alış-satış emir sıralarında yeterli doluluğun olması, robotun kâr almak için serbest fiyatlı emir göndermesi sonucu oluşabilecek aşağıya doğru tarama durumunu önleyecek ve sizi potansiyel zarardan koruyacaktır.

Robot Hisse Senedinin Grafiğini Nasıl Değerlendirir?

Hisse seçimi yaparken aynı sektörde benzer performansa, hacme ve grafiğe sahip 2 hisseyi aynı anda kullanabilirsiniz. Örneğin, bütçenizin yarısını birine diğer yarısını diğerine yazmak hem sepet yapmanız hem de boş kademelerden olabildiğince kaçınmanızı kolaylaştırır.

Diyelim ki bir hisse için 10 bin lira bütçeniz olsun. Benzer iki şirket seçip parayı 5’er bin lira bölüştürmek gibi…

Seçtiğim Hisseler Hangi Fiyatta Olmalı?

Bu dikkat etmeniz gereken bir başka önemli konudur. Hemen örnekle açıklamak gerektiğini düşünüyorum. Hisse fiyatı 1 lira olsun. Evet ucuz, fakat hisse senedi fiyatı değişirken adım veya kademe dediğimiz yani bir üst fiyatı hesapladığımızda büyük fark çıkıyor. Yani 1 liralık hisse 1 kademe yukarı gidince %1 yükselmiş oluyor. Eğer siz bu hisse için %1’den kâr al şeklinde belirtmişseniz, robot %1’i gördüğünde bunu fırsat görüp emir gönderecektir. Fakat fiyat anlık geri gelirse maliyetine satmış olabilme durumunuz vardır.

Bu riskten kaçınmak için hisse fiyat değişimleri geniş aralıklarda olan hisseler seçilmelidir. Tavsiyemiz hisse fiyatı 3,5 ₺’dan büyük olanlardır. Üst limit olarak ise sizin bütçeniz ve robotun limitleri devreye girer. Örneğin 77 lira fiyatı ile TUPRS hissesini seçerseniz robot uygun maliyeti sağlayabilmek için her seferinde en az 77 liraya ihtiyaç duyacaktır.  Bu sebeplerle, robota her seferinde 1 lotluk ekleme yap talimatı vermiş olsanız bile, bu hisse için bütçeniz 500₺ ise robot 6’dan fazla alım yapamayacaktır.

Tüm bunlar ışığında hisse fiyatı ne kadar yüksek olmalı sorusunun cevabı sizde olmakla birlikte 10-15₺ lira bandında bir üst limiti ideal bulmaktayız.

Ayrıca aşağıdaki yazıda bu hisseyi nereye nasıl tanımlayacağımız anlatılmıştır.

Robota Hisse Tanımlamak ve Hisse Bazlı Ayarlar Yapmak

Hisse Seçerken Garantici Olmak

Eğer garantici bir yatırım anlayışınız varsa küçük şirketlerin fiyat hareketleri sizi rahatsız edebilir. Bu tip şirketlerden batık olanlar, spekülasyon yapılanlar veya düşük hacimde savrulanlar da mevcuttur. Bu gibi anormal hareketlerden kaçınmak ve robotun çokça terste kalmasını engellemek için çeşitli yöntemler vardır. Önerimiz başta yıldız pazar grubunda olan hisseler olmakla birlikte kurumsal yönetim endeksindeki hisseler de borsada en güvenilen grupta yer alırlar.

Pazarlara göre hisseler – https://www.kap.org.tr/tr/Pazarlar

“Her şeye hazır bulunan ve kimden ne gelebileceğini bilen bir insanı sarsmak mümkün müdür?”

― Sabahattin Ali, Kürk Mantolu Madonna

 

Hisse senedi otomatik al-sat robotu