Robot Hisse Senedinin Grafiğini Nasıl Değerlendirir?

Bizler bir hisse senedinin grafiğine yani fiyat hareketinin geçmişine insan gözüyle  baktığımızda, bilinen teknik formasyonlar, seviye veya trende dikkat ederiz. Teknik anlamda doğrusu da budur. Fakat en gelişmiş borsa robotları bile piyasanın ruhunu yakalamakta zorlanabiliyorlar ve biliyoruz ki her trendin bir dönüşü var. Piyasadaki muazzam haber akışı da bunlara eklenince hisselerde teknik analizle dahi anlam veremeyeceğimiz arap saçı grafikler ortaya çıkıyor yada çok güvendiğimiz trendler, destekler, seviyeler yerle bir oluveriyor.

Bütün bu olaylar her hisse için farklı şiddette ve farklı zamanlarda olunca insanın işini gücünü bırakıp bütün bunlara bir Trader gibi vakit ayırması gerekir. “Peki bu işin bir kolayı yok mudur?” diyebilirsiniz. Evet var. Birden çok yöntem var. Bunlardan en bilineni uzun vadeli yatırımdır. Sizi daha az yorar fakat %5’lik bir kazanç için 5 hafta beklemeniz gerekebilir.

Kısa vadeye gelince aşağıdaki gibi bir görünüm tamda görmek istediğiniz manzara sanırım. Aşağıdaki görselde robot hisse senedini otomatik topluyor ve sizin belirlediğiniz bir kâr oranını görünce tüm payları yine otomatik satıyor.

Fiyata ve kâr/zarar durumunuza bakarak otomatik hisse robotumuz hisseyi sizin belirlediğiniz lot sayısı ve bütçe ile toplamaya devam eder. Robotun grafiğe yaklaşımında teknik değerler ikinci planda yer alır. Robotun gözünde asıl önemli olan seviye yani sizin de kâr oranınızı belirleyen şey olan fiyattır.

İstediğiniz şey mümkün olan en kısa zamanda optimum kâr oranı ile satış yapmak ve ekran başında olmamaksa robotumuz sizin için biçilmiş kaftan.

Mobilden giriyorsanız veya aşağıdaki resim küçük görünüyorsa yakınlaştırın. 

Yukarıdaki grafikte gördüğünüz üzere robot ayın 27’sinde çok volatil(oynak) bir piyasa olmasına ve yeterince hisse toplayamamasına rağmen kârlı satış yapmayı başarmıştır. Tabi bu başarının ardında robot kullanıcısının aç gözlü olmayışı da önemli bir rol oynamaktadır. Eğer robot kullanıcısı yüksek kâr oranı isteseydi robot çok daha az işlem yapacak ama o büyük kârın gelmesini belki haftalarca bekleyecekti. Çünkü kâr alma gerçekleşemeyecek ve yükseliş trendi terse döneceğinden maliyet yüksek seviyede kalacaktır.

Yukarıdaki grafikte olduğu gibi hisse robotunun kullanıcısı yaptığı ayarlar ve farklı hisse seçimleriyle hem riski dağıttı hem de kısa aralıklarla düzenli kâr alarak sermayesini büyütmüş oldu.

Ayrıca istisnalar da vardır. Örneğin yukarıdaki grafikte kasım başında görülen istisnai yukarı trendi tahmin edebiliyorsanız robot tanımlamalarından hedef kâr al yüzdesini geçici olarak yükseltebilir ve trendden erken çıkmamış olursunuz. Bir başka deyişle robota “tut” emri verebilirsiniz.

Hisse senedi otomatik al-sat robotu